Neem contact met ons op: tel_0642073217
volg ons:
Saunahutten

Sauna informatie

De saunahut of saunakota geeft u een behaaglijke warmte. De grootte van deze kota is gelijk aan de grillhut en wordt standaard geleverd met een houtgestookte kachel, metalen plaat voor onder de kachel, warmwaterreservoir, rookafvoerpijp en zitbankjes. Ook krijgt u er het volgende bij: kleine en grote handdoeken, roestvrij-stalen wateremmer en lepel, thermometer, geur Santaclaus, twee waterbakken en vier potjes met saunageuren. De opbouw van de fundering is gelijk aan de grillhut, alleen komt er een afvoerpijp van 10 cm doorsnee in te liggen voor de afvoer van water.

Deze houtgestookte saunakachel is gemaakt van hoogwaardige materialen. U hebt de beschikking over een edelstaal watertank van 30 liter om water op te warmen. Dit water kunt u gebruiken om zich te wassen of andere huishoudelijke taken. Let er wel op dat het water heet kan zijn. Zorg er voor dat u het water regelmatig ververst. Het water kunt u ook gebruiken om over de stenen te gieten om stoom op te wekken. Om de kachel op te warmen hebt u maar een kleine hoeveelheid hout nodig en hij is zo ontworpen dat de kachel zeer hoge temperaturen vasthoudt. U hebt door middel van het glazen deurtje vrij uitzicht op de vlammen, wat natuurlijk een bijzondere belevenis is. De kachel heeft een hoogte van 75 cm en een doorsnee van 50 cm. De doorsnee van de waterketel is 60 cm. Door middel van een kraantje kunt u het opgewarmde water opvangen en over de stenen plenzen. Het gewicht van de kachel is 53 kg evenals het gewicht van de stenen die er bovenop komen.

Waarom een houtgestookte sauna kachel? Het gebruik van een houtgestookte sauna kachel is attractief hoewel ze wat duurder zijn dan elektrische kachels. De elektrische kachels zijn relatief makkelijk te installeren, je hebt bovendien geen hout nodig. Ook heb je geen rookpijp nodig. Een houtgestookte sauna kachel daarentegen verwarmd de sauna langzamer en het vergt meer inspanning om de kachel op temperatuur te houden en wat ook belangrijk is: je hebt een voorraad hout nodig. Ook moet je er rekening mee houden waar je de kota neerzet omdat de buren last kunnen krijgen van de rook…. Maar… er zijn meerdere redenen te bedenken waarom u voor een houtgestookte kachel zou kiezen.

Hout produceert een doordringende warmte en een plezierige geur. Het hout kun je zien branden in de kachel. Het kijken en het luisteren naar het knapperende vuur geeft ontspanning. Een houtgestookte kachel kun je overal plaatsen, je hebt geen stroom nodig. Hoe gebruik je een houtgestookte kachel? Wie thuis een allesbrander of openhaard heeft zal redelijk makkelijk met een houtgestookte sauna kachel kunnen omgaan. Voor degenen die nog nooit met een kachel hebben gewerkt is het belangrijk te weten hoe het vuur gaande te houden. Elke hout kachel zit anders in elkaar. Dat geldt ook voor een sauna kachel zodat dat geleerd moet worden. Het eerste waar je rekening mee moet houden is het type hout. Te prefereren is hout zoals eik en beuk omdat die langer kunnen branden. Na een poosje weet u precies hoeveel hout u nodig hebt en of u een beetje lucht moet geven of juist minder waardoor je het vuur heter of wat minder heet kunt krijgen. Bij een houtgestookte kachel hebt u een beetje geduld nodig omdat het een bepaalde tijd nodig heeft om op temperatuur te komen. Dit soort kachels kan echter een redelijk grote sauna (zoals een kota) makkelijk op temperatuur laten komen vooral als er wat vuur of as is achtergebleven van het laatste gebruik. Een houtgestookte kachel kan het vuur ook makkelijker op een constant laag niveau houden mede door het gebruik van langzaam brandende hardhoutsoorten. Het gebruik van verschillende parfumerende soorten hout kan ook verschillende sferen teweeg brengen in een sauna. Het is makkelijk om stoom in de sauna te produceren. De Finnen noemen dit “loyly”. Saunagebruikers kunnen eenvoudig water spatten op de stenen uit de speciale watertank om een wolk van stoom te produceren. Door het grotere oppervlak van een houtgestookte saunakachel kunt u meer speciale saunastenen kwijt.

Richtlijnen bij de saunagang

Iedereen zal anders reageren in een sauna omgeving. Er zijn wel een aantal richtlijnen voor het saunagebruik om u te helpen uit te zoeken wat het beste voor u is. De beste tips krijgt u van wijsheid die al meer dan 2000 jaar is opgeschreven in de verschillende culturen. Hebt u nog twijfels, vraag dan maar eens de sauna enthousiasten. Zij zullen de sauna vast aan de top plaatsen van de “kan niet zonder” lijst. Om het beste uit uw saunagebruik te halen is een zekere routine belangrijk. Een algemene volgorde is: voorzorgsmaatregelen - transpireren -"löyly" (stomen)-"vihta" (kwasten met berkentak) – afwassen – afkoelen – herhalen – ontspannen.

Voorzorgsmaatregelen Laten we beginnen met de voorzorgsmaatregelen. Vermijd alcohol en drugs, raadpleeg de dokter als u medicijnen gebruikt en als u een verminderde gezondheid bezit. Verlaat de sauna te allen tijde als u zich licht in het hoofd voelt, duizelig of ziek bent. Rust ongeveer 15 minuten na een inspannende bezigheid voordat u de sauna betreedt. Begin langzaam om te bekijken hoe u reageert op de saunaomgeving. Ga de eerste keer niet langer dan 15 of 20 minuten in de sauna en houd de temperatuur op ongeveer 70°-80°C. De sauna moet warm, comfortabel en beschermend aanvoelen. Vermijd vloeken, luide geluiden en negatieve conversatie. Neem genoeg tijd voor de sauna. Dit kan al een ontspannende ervaring zijn, haast u niet. Terwijl dus de sauna opwarmt (normaal is dit ongeveer 30 – 60 minuten) , kunt u verschillende materialen klaarleggen zoals: schone kleren, handdoeken om op te zitten en af te drogen, verfrissingen voor na het saunabezoek, water voor de “löyly” (de stoom) en afkoeling, “vihta”. Een lichte maaltijd is OK maar eet geen zwaar voedsel voor dat u een sauna neemt. Het reserveert veel bloed voor de spijsvertering. U wilt dat er als het kan zoveel mogelijk bloed kan circuleren als mogelijk. Drink niet te veel water voordat u een sauna neemt, het kan het effect van de ontgiftiging verminderen. Verwijder juwelen, piercings (metaal wordt warm) en zoveel mogelijk kleding waarmee u zich nog comfortabel voelt. Vermijd wringende kleding. Neem eerst een douche.

De sauna op zich U moet aan de hitte wennen! Ga de sauna binnen en ga op de laagste bank zitten. Liggen is aan te bevelen boven zitten. Ga op de bovenste bank zitten als u gewend bent aan de hitte. De temperatuur is gewoonlijk 70°-80°C alhoewel sommige ervaren saunagebruikers een temperatuur van tegen het kookpunt aankunnen. Het doel is om vrijelijk te transpireren maar niet om er ziek van te worden. Gebruik de sauna zo lang u zich er comfortabel bij voelt maar niet langer dan 20 minuten. Wanneer u zich beweegt in de sauna moet u er op letten dat u langzaam opstaat om duizeligheid te vermijden. De bloeddruk is lager door het saunagebruik omdat de aderen uitzetten. Nadat u goed bent opgewarmd bent, kunt u water op de stenen plenzen om een goede “löyly” te verkrijgen. Sommigen gaan meer voor een droge sauna. Het is belangrijk dat u een goede “löyly” hebt en niet alleen stoom. (er is een verschil) De stenen moeten goed heet zijn om een goede “löyly” te verkrijgen. U moet een ploffend geluid en een luid gesis horen wanneer u water over de stenen gooit dus geen stil gebubbel! Dit geeft een goede verdamping. Wanneer het heel mistig is zijn de stenen niet heet genoeg. Gebruik verwarmd water omdat koud water te weinig verdampt en de stenen verkoelt.

De afkoeling U bent heet, uw bloed circuleert en de poriën gaan open. Nu is het tijd om af te koelen. Er gebeuren verschillende dingen. Het reinigt uw huid, verhoogt de bloeddruk en geeft weer energie. De cooling down heeft verschillende vormen: iedereen kent de sprong in een ijskoud meer of hottub (koud water natuurlijk) Natuurlijk kunt u ook gewoon een koude douche nemen. De meeste mensen gebruiken een koude douche. U hoeft zich nadien niet af te drogen als u nog een sauna ronde neemt. Stop u wel dan neemt u een douche met zeep en koel water. Dit reinigt uw huis, sluit de poriën en vertraagd het transpireren. Een langzame afkoeling is nu belangrijk in plaats van de “ijsbeermethode” Gewoon opdrogen is beter dan afdrogen omdat u nog een poosje natranspireert. Nog een keertje douchen is de beste methode om af te sluiten. De meeste mensen doen drie rondes.

Variaties De “vihta” oftewel het afborstelen of vegen met groene berkentakken stimuleert de bloedsomloop en verwijderd dode huidcellen. Het is de bedoeling om zachtjes te slaan om een tintelend gevoel te krijgen maar geen pijn. Sommige mensen doen dit tijdens de transpirerende ronde in de sauna. Aromatherapie en geuren zijn populair bij sommige mensen. Er worden dan oliën of planten aan het water bijgevoegd voordat het gaat stomen. Dit veroorzaakt een zeker aroma. Populair zijn: salie, berk, appel en pepermunt. Zelfs bier kan er aan toe worden gevoegd.

Elektrische saunakachel Wij kunnen u verschillende soorten elektrische saunakachels aanbieden onder andere van het merk Sawo en Harvia.

Hieronder ziet u de verschillende leverbare houtgestookte saunakachels.

  • Saunakachel Luosto
    Deze houtgestookte saunakachel heeft geen waterreservoir .
  • Saunakachel Luosto VS
    Dit is de meest gangbare houtgestookte saunakachel met een waterreservoir.
  • Saunahut 9,2 m2
    Deze mooie houtgestookte saunakachel heeft een stenige aanblik.
  • Saunahut 9,2 m2
    Dit is de meest robuuste saunakachel.